Vem är Linda?


Jag som har hand om denna sida heter Linda Jönsson, och hamnade i Lund då jag började plugga här. Ursprungligen, som det kanske hörs på min dialekt, kommer jag från Sölvesborg som ligger i västra Blekinge. När jag väl hade pluggat klart hade jag svårigheter att hitta mig härifrån, vilket gjorde att stannade på den plats där jag helt enkelt befann mig. Hösten 2017 flyttade jag tillbaka på landet i härliga Blekinge.

Hundar är ett av mina stora intressen här i livet. Sedan barnsben har jag haft fyrbenta vänner av olika slag omkring mig. Nu i efterhand förstår jag inte hur mina föräldrar orkade med alla djur som jag hade under min uppväxt. Vid tvåårsålder satt jag på en av farmors ponnys och "åkte omkring". Min farbrors hundar lockade mig också. De försökte jag gå promenader med, men i ärlighetens namn var det nog de som var ute och gick med mig…

Härkilas Åra
Tina

"Hunderiet" tog riktig fart när jag började gå en lydnadskurs med min farbrors jaktkompis drever. Tack vare "Tina", SV-91 Härkilas Åra II, kom jag i kontakt med lydnaden, men även utställningar. Med Tina gick jag på brukshundsklubben, jag hade förhoppningen att hon skulle lära sig att lyda lite grann. Hon överraskade positivt en hel del bland bruksfolket då hon snabbt lärde sig de olika moment i lydnadklass I.

Hundutställningar verkade också kul, glad i hågen anmälde jag till en sådan också. Det visade sig att Tina var en mycket fin hund, utställningscerten togs en i en rask följd. För att få det tredje och sista utställningscertet anmälde jag henne till "Stora Stockholm", som gick av stapeln i december. Även denna gång blev hon BIR (Bäst i Rasen), men under utställningen var hon mest sur. Hon hade ju missat en dag att jaga!!!

1990 skaffade jag mig en bearded collie. Under våren ringde jag runt och hörde mig för hos uppfödare runt om i landet. Hos Kjell, Gunilla och Johanna Rydin i Falköping föll valet ganska enkelt. De hade en tikvalp kvar som de endast skulle sälja om den rätta köparen dök upp. Än idag känner mig så oerhört glad och stolt att de ville sälja sitt "lilla hjärta" till mig, jag som aldrig haft en egen hund. "Lilla hjärtat" var min härliga Chess (LP LPII LPELIT SLCH DKLCH Remmen's Noble Duchess ALLROUND SILVER) fanns! Chess är en helt underbar hund, som har lärt mig otroligt mycket om det mesta.

Många framgångar blev det för Chess del, de tävlingar som jag minns bäst är vinsten vid U-SM 1993 och hennes championat. Ett flertal gånger har hon skrivit beardishistoria. Dels vid sitt danska championat, men hon var även den första hund i SBC's historia som tilldelas silverplaketten i "Allround Bearded Collie".

Under hösten 2005 fick jag tyvärr säga hejdå till denna underbara hund, men jag kommer alltid minnas henne och är mycket glad över den härliga tid som vi fick tillsammans.

Genom Chess blev jag fast i den underbara beardisvärlden. Ja, även hundvärlden. Man lär känna så många olika härliga personer och man får ju dessutom en massa frisk luft!

 Jag och ChessChess & jag
Jag och Millie
Millie & jag

När Chess blev lite till åren kommen började jag leta efter en ny hund. Jag ville ha en hund till medan Chess fortfarande var pigg, så hon kunde leka med den lilla valpen. Våren 1999 hade Inger Dahl i Helsingborg en kull. Där hittade jag min "Millie" (LPI LPII LPELIT SLCH DKUCH NUCH SUCH Highflying Just Like That KP MHMS VA ALLROUND GULD)! Millie är en mycket pigg och alert hund som lekte med Chess varje dag.

Lydnadsdebuten skedde strax efter hennes ettårsdag, och det gick över all förväntan. Hon fick många fin lovord av domaren och andra tävlande, poängen blev 184 poäng. Samma år deltog vi på U-SM, där vi vann guldet! Millie tävlade en hel del i lydnad och tog sitt championat, hon blev den andra beardisen som fick silverplaketten i "Allround Bearded Collie".

Vi tävlade också en hel del agility På ålderns höst fick hon sin sista merit, i rallylydnad, för guldplaketten i allrounden.

14 år gammal var det dags att säga farväl till min söta, underbara Millie. Saknar henne så än idag, men är oerhört tacksam för allt hon fick finnas i mitt liv så här länge.

Under 2003 hade Millie mammaledigt. Valparna föddes den 27:e april, det blev fyra stycken. Penny (LPI LPII RLD N RLD F LP ELIT SE LCH RLD A RLD M Highflying That's Just Me MHMS VA ALLROUND SILVER), en av Millies valpar, bor hos min faster och mig, vi har delad vårdnad om denna lilla pärla.

Under 2005 gjorde Penny debut i lydnadssammanhang, och det gick strålande! På sin första tävling, SBCs Lydnadsmästerskap, vann hon sin klass och blev även Lydnadsmästare! På sina tre första tävlingar fick hon tre första pris, därmed LPI, och vann dessutom två av dem! Hon blev även detta år den mest vinstrikaste beardisen i lydnaden.

Penny har varit en otrolig hund att träna, hon har gett mig en del utmaningar - men jisses vad jag har lärt mig om mig själv, om Penny och om hundträning. Efter det att Penny hade bland annat vunnit lydnadschampionatet och lite andra lydnadsutmärkelser sadlade vi om och började med Rallylydnad.

Penny var den första beardisen som fick mästartiteln i rally, hon kvalade även till de två första SM i rallylydnad (alla raser) och blev även Årets Rallylydnadsbeardis och Årets Rallymästare dessa två år. Vi har även provat att tävla Heelwork to Music och där tävlar hon i klass 2, tror hon även där är den första beardisen som startat HtM2.

 

 

Jag och Penny Penny & jag
Jag och IzzieIzzie & jag

Då vi aldrig fick några valpar efter Penny så blev jag överlycklig då jag fick erbjudande om att köpa en valp efter Pennys härliga bror Melvin, Anna på Svassas kennel ringde mig en januarikväll 2010. Utan ens att ha sett denna lilla valp tackade jag på stående fot att ta Izzie Izzie (RLD N LPI RLD F LPII RLD A RLD M Svassas Easy Choice VA ALLROUND SILVER) med mig hem.

Detta var ett beslut som jag aldrig har ångrat!Det känns som Izzie har bott här alltid, hon klev in genom dörren när vi kom hem från Stockholm som hon aldrig hade varit på något annat ställe. Izzie är en underbar hund att träna; fin kamp och älskar godis, men framförallt så älskar hon att få vara med mig och träna.

Resultatmässigt har jag hittills inget att klaga på, hon har blivit årets lydnadsmästare, årets lydnadsbeardis, årets dubbelmästare blivit utsedd till domarens favorit på lydnadsmästerskapet och tagit sin rallymästartitel.

Framförallt, precis som med alla mina hundar, är Izzie först och främst en familjemedlem och jag är oerhört tacksam över att hon ger mig så mycket glädje i livet.

Idag är lydnaden, rallyn och heelwork mina främsta intressen inom hunderiet. Lite svårt bara att hinna med allt man vill. Då andan faller på ställer jag ut mina hundar. För mig ska beardisen vara mångsidig. Det ena ska inte behöva utesluta det andra, dvs beardisen ska ha brain AND beauty.