Vem är jag?


Jag som har hand om denna sida heter Linda Jönsson, och bor sedan ett tag tillbaks i Lund. Ursprungligen, som det kanske hörs på min dialekt, kommer jag från Sölvesborg som ligger i västra Blekinge.

Hundar är ett av mina stora intressen här i livet. Sedan barnsben har jag haft fyrbenta vänner av olika slag omkring mig. Vid tvåårsålder satt jag på en av farmors ponnys och "åkte omkring". Min farbrors hundar lockade mig också. De försökte jag gå promenader med, men i ärlighetens namn var det nog de som var ute och gick med mig…

 Jag och Chess"Hunderiet" tog riktig fart när jag började gå en lydnadskurs med min farbrors jaktkompis drever. Tack vare "Tina", SV-91 Härkilas Åra II, kom jag i kontakt med lydnaden, men även utställningar. Med Tina gick jag på brukshundsklubben, jag hade förhoppningen att hon skulle lära sig att lyda lite grann. Hundutställningar verkade också kul, glad i hågen anmälde jag till en sådan också. Det visade sig att Tina var en mycket fin hund, utställningscerten togs en i en rask följd. För att få det tredje och sista utställningscertet anmälde jag henne till "Stora Stockholm" som gick av stapeln i december. Även denna gång blev hon BIR (Bäst i Rasen), men under utställningen var hon mest sur. Hon hade ju missat en dag att jaga!!!

1990 skaffade jag mig en bearded collie. Under våren ringde jag runt och hörde mig för hos uppfödare runt om i landet. Hos Kjell, Gunilla och Johanna Rydin i Falköping föll valet ganska enkelt. Det var där Chess (LP LPII LPELIT SLCH DKLCH Remmen's Noble Duchess) fanns! Chess är en helt underbar hund, som har lärt mig otroligt mycket om det mesta. Många framgångar har hon haft genom åre. Nnumer är hon glad, aktiv pensionär i sina bästa år! De tävlingar som jag minns bäst är vinsten vid U-SM 1993 och hennes championat. Ett flertal gånger har hon skrivit beardishistoria. Dels vid sitt danska championat, men hon var även den första hund i SBC's historia som tilldelas silverplaketten i "Allround Bearded Collie". Under hösten 2005 fick jag tyvärr säga hejdå till denna underbara hund, men jag kommer alltid minnas henne och är mycket glad över den härliga tid som vi fick tillsammans.

Jag och MillieNär Chess blev lite till åren kommen började jag leta efter en ny hund. Jag ville ha en hund till medan Chess fortfarande var pigg, så hon kunde leka med den lilla valpen. Våren 1999 hade Inger Dahl i Helsingborg en kull. Där hittade jag min "Millie" (LPI LPII LPELIT SLCH DKUCH NUCH SUCH Highflying Just Like That KP MHMS VA)! Millie är en mycket pigg och alert hund som Chess leker med varje dag. Lydnadsdebuten skedde strax efter hennes ettårsdag, och det gick över all förväntan. Hon fick många fin lovord av domaren och andra tävlande, poängen blev 184 poäng. Samma år deltog vi på U-SM, där vi vann guldet! Nu tävlar hon i elitklass lydnad och har nyligen blivit champion! Millie blev den andra beardisen som fick silverplaketten i "Allround Bearded Collie". Givetvis är jag en stolt ägare till dem båda!

Under 2003 hade Millie mammaledigt. Valparna föddes den 27:e april, det blev fyra stycken. Penny (LPI Highflying That's Just Me MHMS VA), en av Millies valpar, bor hos min faster. Under 2005 gjorde Penny debut i lydnadssammanhang, och det gick strålande! På sin första tävling, SBCs Lydnadsmästerskap, vann hon sin klass och blev även Lydnadsmästare! På sina tre första tävlingar fick hon tre första pris, därmed LPI, och vann dessutom två av dem! Genom sitt LPI blev hon även kvalificerad till Allround brons. Hon hade egentligen sedan tidigare uppnått denna merit, men jag har valt att spara MH:t till silvret. Under sitt första tävlingsår, 2005, blev hon Årets Lydnadsbeardis! På kort tid har hon uppnått väldigt fina resultat, jag hoppas att det fortsätter på samma sätt.

Idag är lydnaden och agilityn mina främsta intressen inom hunderiet. Då andan faller på ställer jag ut mina hundar eller tävlar rent av bruks. För mig ska beardisen vara mångsidig. Det ena ska inte behöva utesluta det andra, dvs beardisen ska ha brain AND beauty.

Här nedan kan du se ett par foton på mig, ett är då jag går fot med Chess och Millie samtidigt. Ett annat är när Chess har blivit Best in Show på utställning. Något foto på mig i agilitysammanhang har jag inte, men det är kanske tur det…


Foto: Bo Åkesson, BLT