LPI LPII LPELIT SE LCH DK LCH

Remmen's Noble Duchess

ALLROUND BRONS & SILVER


Penny

HD ua

"Chess" föddes den 5 april 1990 hos Gunilla och Kjell Rydin på Remmen's kennel. Hon var den sistfödda av åtta valpar. Hon var en otroligt bra hund att träna med, pigg, glad och alltid på hugget. Kallad för "Lilla hjärtat" av Gunilla, hon var mitt stora hjärta Chess; hon gav mig så otroligt mycket i många sammanhang. Utan överdrift skulle man säga att vi växte upp tillsammans. En otroligt fin kamplust, som få beardisar har, hade hon. Väldigt ofta visste Chess vad hon ville, men på något sätt lyckades vi två arbeta mot det mål som vi satte upp. Vi var ett fantaiskt team, vi läste varandra så bra och kompletterade varandra på bästa sätt.

På denna tid fanns det inte samma kursutbud som det gör idag med en massa privata aktörer. Efter vi hade avslutat en lydnadsklass I-kurs och en appellkurs tränade vi in allt på egen hand. Till min hjälp hade jag en massa hundböcker om lydnad och regelboken, inget annat. Visst gjordes massor av misstag, absolut! Chess var dock väldigt förlåtande och vi fick träna om en del saker. Detta var så klart oerhört lärorikt och inget som jag skulle vilja vara utan.

Under sitt första tävlingsår fick hon tre första pris i klass I och blev LP. (På den här tiden kunde bara LP tas i klass 1.) Endast tre år gammal blev hon champion! På sina tre första starter i elitklassen, varav två vinster, tog hon championattiteln!!! På sin första start i Danmark, år 1995, blev hon dansk champion. Detta gjorde henne smått historisk, hon var den andra hunden i Sverige genom tiderna att bli champion i både Sverige och Danmark. Hon var den första bearded collien någonsin att ta dessa två titlar. 1995 blev hon Årets Lydnads Bearded Collie, vilket var en av höjdpunkterna i hennes lydnadskarriär. Efter detta pensionerades hon från lydnaden till förmån för agilityn, där hon bl a deltog på flera SM/U-SM både individuellt och i lag.
När Specialklubben för Bearded Collie (SBC) instiftade utmärkelsen "Allroundbeardis", var Chess den första beardisen att få valören silver. Än en gång blev jag mycket stolt över henne!
År 1993 vann hon U-SM guldet i appellklass spår, 1995 tog hon bronset på U-SM i agility.

Lite utställningar har hon också hunnit med mellan varven. På en internationell utställning blev hon BIM och BIR-veteran. I finalringen slog hon till och blev BIS 5:a av alla veteraner!

Chess 14 years old!

Enkelt skulle jag kunna sammanfatta Chess som min högra hand. Ofta vet hon vad jag vill eller vad jag tänker, innan jag själv ens vet om det! Någon intelligentare hund, har jag aldrig sett maken till! Om det något som jag skulle klaga över är i så fall, att jag kanske skulle fått henne senare i mitt "hundliv". En hund som henne får man chansen att ha en gång i sitt liv.

Givetvis är hon röntgad HD utan anmärkning.

I oktober 2005 fick vi säga farväl till denna fantastiska hund. Hon lever vidare i våra minnen och vi minns glädje denna tid som vi fick tillsammans med Chess.

Tack för allt Chess!