Nyheter 2014

29 november

Julutställning i Danmark & uttagningstävling i lydnad till talangtrupp Skåne

Denna dag ställdes Pennys bror Murphy på Danska Specialklubbens utställning. Dömde gjorde rasspecialisen och beardisuppfödaren Justin Waldron-Grey, kennel Snowmead, från Storbritannien. Murphy fick en finfin kritik och blev BIR-veteran, GRATTIS!!!

Som inte detta vore nog, blev Murphy den vinstrikaste veteran (DBCK) - GRATTIS!!

Murphy BIR-veteranDKVV-13 Highflying That's My Boy "Murphy" BIR-veteran, BIM-veteran Tailwind Papaw American Idol
Foto: Inger Dahl

Samma dag var Izzie och jag på en uttagningstävling. Denna uttagningstävling gällde att få komma med i en talangtrupp på sex ekipage i lydnad, som SBK Skåne håller i. Vi körde igenom treans klass. Izzie gjorde väl inte det mest tekniskt fulländade programmet, men definitivt högst betyg i attityd och arbetsvilja! Mitt mål med denna tävling var ju att hon skulle ha en bra attityd då det var en tävling inomhus och vi har inte varit många gånger inomhus och tränat ens.

Izzie sitt (fjärren) Izzie ligg fjärren
Izzie i fjärren

 

Juryn bestående av fyra mycket erfarna och duktiga lydnadsmänniskor gillade Izzie så pass mycket att hon fick Juryns godkännande och är numer med i talangtruppen! Härliga Izzie! Lite skoj var att en i juryn skulle väldigt gärna vilja ta henne med sig hem. Mycket glädjande att höra då denna person aldrig tidigare har sett Izzie.

TalangtruppenTalangtruppen

23 november

Izzie 5 år

Idag är ingen vanlig dag för idag är det Izzies födelsedag!! Kan inte fatta att hon redan är fem år gammal, vart har tiden liksom tagit vägen? Vi firade henne med två saker som hon verkligen älskar: träna och (äta) kött! Grattis underbara Izzie!!

STORT GRATTIS till Izzies bror Quintus!!

Izzie tränarIzzie tränar

Middagdags! Middagsdags!

31 oktober

Lydnadstävling

Den sista oktober gjorde Quintus och Kristina en start i lydnadsklass II. Det gick finfintl, de vann sin klass på 174,5 p - GRATTIS!!

QuintusQuintus

21 september

Dubbeltävlingar i Ystad

Dags för Izzie att starta lite rally. Gillade rallytävlingarna i Ystad som var i juni, därför anmäldes Izzie ännu en gång till deras tävling. Även denna gång var det en dubbeltävling. Första starten på förmiddagen gick jättefint. Jag tabbade mig genom att glömma bort att stanna vid en "gå-runt-skylt", kostade oss 3p, sen var det en liten miss med. Vi fick 94p av 100 och jag är jättenöjd med det. På eftermiddagstävlingen klantade jag mig än mer. Izzie gick strålande, men så trampar jag på henne! Izzie blir inte alls glad och hatar bli trampad på tassarna. Efter detta förlorar vi 19p och landar på 81p. De positiva bitarna från detta lopp är de kommentarer "snyggt" som fanns till vänster om ett par moment i protokollet, det tar jag med mig. Duktig hund, mindre duktiga förare denna dag!

IzzieDuktiga Izzie!

7 september

Distriktsmästerskap i rallylydnad

Våra norrländska vänner Kristina Westberg med sina duktiga beardisar Melvin och Quintus startade på dagens rallytävlingar i Sollefteå. Bäst denna dag gick Quintus som fick fina poäng över 90 på dubbeltävlingen, Melvin gick fint med och hamnade över 80-strecket. Kristina och Quintus blev distriktsmästare - STORT GRATTIS!!

Melvin & QuintusMelvin & Quintus
Foto: Kristina Westberg

6 september

Rasspecial i Roskilde

I samband med Store Hestedag i Roskilde arrangerade danska bearded collieklubben en specialutställning. Dömde gjorde rasspecialisten Liz Jay, kennel Talraz, Storbritannien. Penny blev bästa veteran och brodern Murphy (ägare Joy Pedersen) blev BIM-veteran. Izzie visades också och blev fyra bästa tik med reservcert.

BIR- & BIM-veteranBIM & BIR-veteran med domaren Liz Jay i mitten
Foto: Pernille Rutkowski

31 augusti

Rallytävling i Järvsö

Melvin och Quintus tävlade rally tillsammans med matte Kristina och gjorde bra ifrån sig med kvalificerande resultat. Grattis!!

19 juli

Lydnadstävling i Karlshamn - Östersjö Hundfestival

I stekande sol startade jag Izzie en sista gång i lydnadsklass III. Trots att Izzie inte är jätteförtjust i värmen så jobbade hon på bra. Sammanlagt blev det 287.5 poäng och en klassvinst! I och med detta var Izzies tredje första pris i trean blev hon även LPIII denna dag. Lite extra festligt tycker jag, eftersom ingen av mina tidigare hundar har jag försökt ta ett LPIII med.
Det som gladde mig mest denna dag var Izzies attityd och alla fina ord jag fick höra om Izzie efteråt av medtävlande, det värmde! Tack!

Tack alla i Karlshamn för en jättefin tävling!

Izzie på pallenFoto: Carina Bengtsson

Izzie på pallenFoto: John Rehn

15 juni

Rallytävling i Ystad

Denna dag var dags för ytterligare en rallytävling. Mästarbanan var tekniskt svår, det gällde att försöka hitta linjerna där. Izzie gjorde nog en av sina bästa rallytävlingar någonsin och höll ihop så fint. Efteråt kommer massor av okända människor fram och berömde henne, väldigt trevligt! Det blev 88p sammanlagt och en fjärde plats totalt. 39 stycken var anmälda.

Izzie

6-8 juni

Mästerskapshelgen; Lydnadsmästarskapet och Rallymästerskapet

Denna långhelg var det mästerskapshelgen för beardisarna. Det avhölls tre olika mästerskap; agilitymästerskapet, rallymästerskapet och lydandsmästerskapet. Från början hade jag tänkt att jag och Izzie skulle vara med i alla tre grenarna, men tiden räcker inte riktigt till att göra allt det som man önskar. Efter bara ha fokuserat på lydnaden under ett halvårstid och träna grunder i agility, valde vi att ta upp rally igen och minska på agilitytiden.

Mästerskapshelgen inleddes på fredagen med lydnadsmästerskapet. Izzie var anmäld i klass III. Trots märkliga saker som hände, tex blev hon störd av någon insekt e dyligt under vittringen, höll hon sitt fokus och fick ihop ytterligare ett första pris. Izzie vann sin klass och slutade som tvåa i mästerskapet.

Izzie winning rally championshipIzzie och jag laddar!
Foto: Anne-Marie ÅkessonIzzie winning rally championshipIzzie i ett apporteringsskick
Foto: Anne-Marie ÅkessonIzzie winning rally championshipPrispallen och domaren Ari Korhonen
Fhoto: Anne-Marie Åkesson

Nästa dag, lördagen, var det rallymästerskapet. Izzie gjorde ett bra jobb även denna dags trots att jag vid en skylt trampade henne rejält och störde hennes koncentration. Izzie fick ett kvalificerande resultat. De två sista åren har Penny vunnit rallymästerskapet och Izzie har slutat som tvåa. I år startade Penny inte och Izzie vann rallymästerskapet!

Izzie winning rally championshipIzzie och jag på banan
Foto: Pernilla EngstrandIzzie winning rally championshipIzzie vinner rallymästerskapet
Foto: Marie Wastegren

Då Izzie kom tvåa på lydnadsmästerskapet och vann rallymästerskapet utsågs hon även till mästarnas mästare!
Jag är så stolt över henne, är så tacksam att hon finns i mitt liv och är en underbar vän. Tack Izzie för att du finns!

Izzie winning rally championshipIzzie och jag
Foto: Christina Andersson

25 maj

Lägre klass sök & rallytävling

Kristina har haft en aktiv helg, med Melvin startade hon lägre klass sök och Melvin ville inte vara sämre än sonen sin och fixade även han ett uppflytt till högre klass sök och vann sin klass - GRATTIS!!!

Melvins dotter Izzie var ute på rallybanorna med mig efter nästan ett års uppehåll. Hon skötte sig fint med och fick 85 poäng.

En finfin helg alltså för både Kristina och mig!

MelvinKristina & Melvin

Penny & IzziePenny & Izzie svalkar sig efter rallytävlingen

24 maj

Lägre klass spår

Våra norrländska kompanjoner och vänner visade verkligen framtassar på dagens brukstävlingar på V:a Medelpad. Kristina och Izzies bror Quintus vann tävlingen på 473p och är därmed kvalificerade för högre klass spår - GRATTIS!!!

QuintusKristina & Quintus

11 maj

Roskilde internationella hundutställning

Millies son Murphy blev bästa veteran, bland beardisarna, denna dag. Dömde gjorde Charlotte Høier. Grattis till Joy och Jørgen!!

Murphy RoskildeMurphy med hans husse och dagens domare.

10 maj

Izzie - nu elithund!

Collieklubben brukar ha väldigt trevliga tävlingar, så även denna gång som jag besökte dem. Izzie och jag startade lydnadsklass III och drog sista startnumret, nummer 4. Märkte redan på gruppmomenten att Izzie var rejält laddad, hon nöp till mig i armen (säkerligen för att väcka sin morgontrötta matte) när vi var klara med sittande och platsen. Efter vi hade gjort vårt program kände jag mig bara nöjd och glad, det som jag hade lagt fokus på nu i vår gav utdelning. Ja, förutom inkallningen där hon hade lite väl bråttom och tyckte sig inte ha tid att stanna för hon skulle bara komma till sin matte :) Nåväl, jag vet vad vi kan träna på nu då ;)

Izzie vann klassen på 280 poäng och jag är så himla glad och stolt över min Izzie, som verkligen ger allt när det är dags för tävling. TACK IZZIE! Tänk att vi är nu är uppflyttade till eliten, ska bli så himla skoj att träna dessa moment sen. Nu idag ska vi bara njuta av fint väder och ett härligt resultat!

Izzie vinner lydnadsklass 3Izzie och jag
Foto: Marie Bertilsson

27 april

11 år

Kan inte fatta att det är idag 11 år sen Millie födde fyra underbara valpar, GRATTIS till Jonna, Melvin, Murphy & Penny! Jag hoppas att ni alla har blivit rejält firade!

Penny

5 april

Rallytävling

Idag var det säsongspremiär Kristina med sina duktiga hundar Melvin och Quintus i rallyns mästarklass. Melvin fick 87poäng och Quintus 84 poäng, kvalificerande poäng av dem bägge två - GRATTIS!!

Quintus & Melvin

1 mars

Special i Årslev, Danmark

Dags för årets första utställning. Vi begav oss över sundet för att ställa Izzie i öppen klassen. Hon kom tvåa i sin klass med en fin kritik. Bäst av Millie barn/barnbarnen gick det för Millie's son Murphy (äg Joy Pedersen) som blev BIR-veteran, 4 bästa hane och fick reserv-cert - Grattis!!!

Izzie Izzie & jag
Foto: Pernille Rutkowski

Murphy Murphy
Foto: Pernille Rutkowski

MurphyBästa hanhundsklassen
Foto: Pernille Rutkowski

 

Summering av 2013 & årslistor i lydnad och rally

2013 var ett intensivt år. I mars var jag tvungen att säga hejdå till min söta, underbara Millie. Det gör fortfarande ont, under våra 14 år tillsammans har jag fått många fina minnen. Förhoppningsvis kommer det med tiden göra mindre ont. Kommer aldrig att glömma underbara Millie!!

Millie Millie 1999-2013

I maj fick Penny en fullpottare; Penny fick 100 poäng av maximala 100p i rallyns mästarklassen. Hon blev också kvalificerad för Svenska Mästerskapen i rally för alla raser. Olyckligtvis fick hon en skada och kunde aldrig starta.

Penny Penny vinner mästarklassen med 100p av 100 i rally

Precis som 2012;
Penny vann Rallymästerskapet med Izzie som god tvåa! Penny blev även Årets Rallylydnadsbeardis!

Penny Penny och jag i rallymästerskapet

Penny gjorde även debut i Heelwork to Music. Den första helgen som vi åkte på HtM-tävlingar, dumt nog utan att gå någon kurs i denna gren, Penny slutade på andra plats i klass 1. Genom detta resultat blev Penny kvalificerat för klass 2 (HtM2). I september beslöt jag mig för att starta Penny i HtM2. Penny vann klassen, men vi behöver träna mer för att bli kvalificerade till högsta klassen, klass 3. Så vitt jag vet är Penny den första beardis i Sverige som har startat i HtM klass 2.

prispallen Izzie & Penny Penny vinner rallymästerskapet och Izzie blev en god tvåa, precis som förra året.

Izzie startade i lydnadsmästerskapet i lydnadsklass II. Hon gjorde en fun runda och slutade som vinnare av lydnadsmästerskapet! Extra skoj var att Izzie även vann vandringspriset för "Domarens favorit", domaren Carina Lundin sa många fina ord om Izzie. Gissa om jag blev stolt över dessa fina ord om henne!

Izzie Izzie och jag under lydnadsmästerskapet

Izzie Izzie vinner lydnadsmästerskapet

Dagen efter lydnadsmästerskapet startade Izzie även i rallymästerskapet. Min förhoppning var att hon skulle ta sitt sista resultat för rallymästartiteln. Izzie var, precis som vanligt, på ett glatt humör och arbetade på bra. Blev så glad när jag insåg att hennes poäng skulle räcka att vinna mästartiteln!

Beardisklubben hade till detta år instiftat en ny titel till denna mästarhelg; Årets Dubbelmästare. Dvs den beardis som presterar bäst i två grenar (lydnad, rally eller agility). När denna intensiva tävlingshelg var över stod det klart efter Izzie hade vunnit lydnadsmästerskapet och kommit tvåa på rallymästerskapet att Izzie blev Årets Dubbelmästare!

Prispallen för Årets Dubbelmästare

Vi åkte till en utställning i Danmark i augusti, där fick Izzie sitt första cert!

Izzie Izzie på en utställning en regnig dag. Foto: James Nydahl

I november debuterade Izzie i lydnadsklass III. Vi missade ett moment och fick inte tillräckligt med poäng för att bli kvalificerade till elit, men Izzie gjorde ändå ett fint jobb. Detta resultat räckte dock till att göra Izzie kvalificerad till allroundsilvret.

Izzie Izzie vinner lydnadsklass III

Millies son Melvin var också på en del tävlingar tillsammans med sin ägare/förare Kirstina. En helg februari blev Melvin kvalificerad till mästarklassen och fick titeln RLD A, dagen efter fick han sitt första kvalifierande resultat i mästarklassen. Med detta blev han som femte beardisen genom tiderna som fick meriterna för allroundguldet!!!

Så himla stolt över dem båda, tänk att Melvin och Kristina tävlar på absolut högsta nivå i FYRA (!) grenar; lydnad, bruks, rally och viltspår. Mycket starkt jobbat!!!

Melvin - ALLROUNDGULD!

I maj fick Melvin sin mästartitel i rally med fina resultat.

Melvin Melvin fick också sin mästartitel i rally detta år

Millies son Murphy visade framtassarna i utställningsringen. 2013 blev han den toppvinnande veteran i Danmark både hos Danska Bearded Collieklubben och Danska Kennelklubben! Grattis till Joy, Jørgen & Murphy!! Som valp ställdes Murphy en gång och blev på specialen BIS-Valp.

Joy & Murphy Joy & Murphy

10 år gammal vann Murphy cert i maj!

Murphy Murphy vinner cert! Bilden är tagen samma dag.

Izzie's bror Quintus, även Melvins son, hade också ett aktivt år med hans matte Kristina. I april blev han kvalificerad för rallyns mästarklass och fick titeln RLD A. I augusti blev även Quintus rallymästare!

QuintusQuintus blev rallylydnadsmästare

Quintus och Kristina tävlade lydnad en gång med, då i lydnadsklass II. De vann sin klass och blev kvalificerade för lydnadsklass III.

Quintus Quinuts & Kristina tränar lydnad och har detta år blivit kvalificerad för lydnadsklass III.

Quintus startade även i lägre klass spår. Om jag minns rätt så var Quintus och hans pappa Melvin de enda beardisar som detta år startade i lägre klass eller högre i bruks. Quintus vann sin klass - grattis!

Melvin & Quintus Melvin & Quintus - två beardisar som startade i bruks detta år

Summa summarum;

Penny: Årets Rallybeardis, kvalad till SM i rally, Årets Rallymästare, startat HtM1 och HtM 2- den första beardisen som startat HtM2

Izzie: Årets Lydnadsmästare, Årets Dubbelmästare, 2:a Årets Rallymästare, 4:a Årets Lydnadsbeardis, 5:a Årets Rallybeardis, RLD A & RLD M, AllroundSILVER

Melvin: 3:a Årets Rallybeardis, RLD A & RLD M & AllroundGULD

Murphy: Årets Veteran i Danmark (DBCK), DKK Veteranvinnare 2013, Certvinnare

Quintus: 2:a Årets Lydnadsbeardis, 8:a Årets Rallybeardis, startat lägre klass spår, RLD A & RLD M

The Millie family - från vänster; Millie, Izzie (barnbarn), Penny ( dotter), Quintus (barnbarn) & Melvin (son samt pappa till Izzie & Quintus)